Операции в лозето

Начало/Операции в лозето

ПЪТЯТ НА КАЧЕСТВЕНОТО ВИНО

Пътят на качественото вино тръгва от качественото грозде. Вино, имащо своя неповторим характер и уникалност, създадено от нашето лозе. Лозето, отглеждано с много любов и грижи, повтарящи се ден след ден, сезон след сезон и година след година.

ЛОЗЕТО ПРЕЗ ЗИМАТА..

През този период се подрязват лозите. Резитбата се извършва ръчно и с формировка еднораменен Гюйо, видоизменен по метода Simonit & Sirch. Предимството на този метод е, че летораслите се разпределят равномерно върху конструкцията, с което се осигурява по-добро огряване и проветряване на листата и гроздовете, осигурява се баланс между брой и размер на чепките, постига се оптимално съотношение между масата на гроздето и площта на листната маса. Методът Simonit & Sirch дава допълнителни предимства – оформяне на лозите в синхрон с естествените разклонение на многогодишната дървесина и с основния път на сокодвижението.

През месец март извършваме много детайлен оглед на лозовите насаждения с цел отстраняване на повредени елементи по конструкцията, скъсани закрепващи елементи и проследяване дали всяка лоза е здраво закрепена и добре стабилизирана.

ЛОЗЕТО ПРЕЗ ПРОЛЕТТА..

Термометърът трайно се закрепя над 10° С. Идва пролетта и с това започва вегетационният период. Тръгват соковете на лозата, появяват се пъпките. През този период ръчно отстраняваме неплодоносните издънки, които биха извлекли енергия от плододаващите. Почвата се разорава чрез интерсепт машина, която премахва плевелите и в близост до самото стъбло на лозата.

В зависимост от сорта, цъфтежът се наблюдава в периода между края на май и началото на юни. През този период не се извършват обработки на почвата.

След приключване на цъфтежа отстраняваме филизите, когато са повече от 10 на брой на лоза.

ЛОЗЕТО ПРЕЗ ЛЯТОТО..

Лятото идва и всяка лоза има вече оформени гроздове. Време е за зелена резитба. Тази операция се извършва ръчно с цел да се предотврати допирането на гроздовете един в друг, когато те са твърде много на лозата. Освен предпазване от заболявания, с тази операция се постига и по-голяма концентрация на плода. Извършва се и контурна резитба за по-добро проветряване на лозите.

Гроздето наедрява, преминава през фаза “грахово зърно”. Следва фаза “прошарване”, през която ципите се обагрят, започва натрупването на багрилна материя, захарите се покачват, а киселините – намаляват.

Август е. Температурите са високи, зрелостта на гроздето е в напреднала фаза. Операциите по обработка на почвата спират и си задаваме въпроса – кога ще е готово гроздето за бране?
Започва взимането на проби за проследяване на физиологичната и технологична зрялост на гроздето. При постигане на желаните показатели пристъпваме към гроздобер.

Беритбата се организира в ранните часове на деня, за да се използват естествените по-ниски температури. Гроздето се събира изцяло на ръка в каси по 10-12 кг и чрез механизиран транспорт се извозва от лозовите масиви, претегля се, поставя се за едно денонощие в хладилна камера и се доставя до Downtown Urban Winery.

Беритбата се извършва според зрелостта на всеки сорт грозде.

ЛОЗЕТО ПРЕЗ ЕСЕНТА..

Гроздоберът е приключил. Температурите се понижават. Извършва се продълбочаване на почвата с цел аериране. С тази операция се създават въздушни джобове, осигуряващи пространства в почвата за движение на кислорода, водата и хранителните вещества, необходими за кореновата система на лозата.

Листната маса се обагря в жълто-кафеникав цвят и бавно започва да пада. Лозите се подготвят за зимата.

ЧИСТИ, ЕЛЕГАНТНИ И МОДЕРНИ ВИНА
ЛИМИТИРАНИ КОЛИЧЕСТВА
СЪЗДАВАМЕ РЪЧНО ЗАНАЯТЧИЙСКИ ВИНА
ГАРАНТИРАНО УДОВОЛСТВИЕ