Избата

Начало/Избата

МИНИМАЛНА ТЕХНОЛОГИЧНА НАМЕСА

Винарска изба Downtown Urban Winery е разположена в сърцето на гр. Сливен, в един от старите квартали на града – кв. Клуцохор, запазил автентичната си архитектура. Помещението, което обитава избата, няколко десетилетия функционираше като дърводелска работилница.

Запазвайки духа на занаятчийството, всички операции в избата се изпълняват с минимална технологична намеса – от брането на гроздето до бутилиране на виното. Този стил на производство е определящ и за микро капацитета на избата от 11 000 бутилки годишно.

ТЕХНОЛОГИЯ

Операциите в избата започват с приемането на ръчно обраното в 10 килограмови щайги грозде. След охлаждането му в хладилна камера следва сортиране, с което отделяме всеки грозд, който не покрива изискванията ни за качество. Следва отделяне на зърната от чепките и транспортирането им до пресата за отделяне на гроздовия сок – за бели и розе вина, или до съдовете за ферментация – за червени вина.

Така полученият сок или каша се подлага на алкохолна ферментация, която се провежда при контролирана температура с цел плавно протичане на процеса и запазване на ароматите. След завършване на ферментацията белите и розе вина се отделят от получената утайка и се оставят в покой за няколко месеца, в зависимост от сорта, за постигане на баланс и стабилна структура. Преди да дадем време за почивка и на червените вина, първо те ще трябва да преминат през процес на ябълчно-млечнокисела ферментация. Част от червените вина ще бъде напълнена в бъчви от френски дъб. Използваме бъчви от първокласни производители, които добиват дървесина от най-престижните гори във Франция. Дърветата са на възраст минимум 200 години и са с много фина структура на порите, което предлага възможност за по-дълъг период на съзряване на виното и бавен и плавен процес на екстракция. Използването на бъчви с такива качества ни дава възможност да създадем ултра премиум червени вина.

След времето за отлежаване и съзрявяне вината се купажират в избрано съотношение и се пристъпва към бутилиране. В зависимост от виното, преди предлагане на пазара бутилките се съхраняват за период от няколко седмици до няколко месеца, за да се постигне балансиране на структурата и ароматите.

ЧИСТИ, ЕЛЕГАНТНИ И МОДЕРНИ ВИНА
ЛИМИТИРАНИ КОЛИЧЕСТВА
СЪЗДАВАМЕ РЪЧНО ЗАНАЯТЧИЙСКИ ВИНА
ГАРАНТИРАНО УДОВОЛСТВИЕ